Skiën wordt, zoals bij bijna alles het geval is, leuker naarmate je er beter in wordt. De beste skiërs stoppen daarom nooit met leren. Elke mini-doorbraak brengt hen dan ook meer vertrouwen plus een grotere persoonlijke beloning. En het levert ze bovendien meer opties voor een volgende keer dat ze weer bovenaan een skipiste staan. Wat je ski vaardigheid ook is en wat je persoonlijke doelen ook mogen zijn, hier zijn een aantal handige tips. Deze helpen jou een (nog) betere skiër te worden en het meeste uit je tijd in de sneeuw te halen.

  • Train voor balans

Als je door wisselend terrein skiet, dan moet je daar constant op reageren. Je past er je draaivormen op aan en absorbeert de veranderingen in sneeuwcondities. Dit terwijl je rechtop blijft en bergafwaarts gaat. De beste skiërs dalen zeer sierlijk en soepel af, waardoor zelfs de lastigste terreinen er gemakkelijk uitzien. Dat komt omdat de onverwachte krachten en stoten hen niet uit balans brengen.

Een perfecte balans oefening is daarom om met één voet tegelijk te gaan skiën. De eenvoudigste versie daarvan is om gewoon ongeveer 30 seconden ​​op één ski stil te staan en dan van been te wisselen. Concentreer je er daarbij op om je heupen altijd op gelijke hoogte met elkaar te houden. En zowel je heupen als schouders naar beneden gericht te houden. Als jij jezelf nog meer wilt uitdagen, gooi dan je skistokken (even) aan de kant terwijl je jouw bochten maakt. Of probeer dezelfde balansoefening met je skischoenen van Head los gegespt.

  • Beweeg op het ritme

Een zelfverzekerde en evenwichtige bocht maken is de eerste stap bij het leren skiën. Vervolgens ga je die bocht aan een andere te koppelen, en dan nog eentje. Pas dan begin je echt als skiër te groeien. Als deze consistente en zuivere bochten zouden dan ook ritmisch aan moeten voelen. Alsof je met een metronoom op een tijdschema skiet.

Om aan dat ritme te werken, zou jij je als skiër op het ‘planten’ van jouw skistokken moeten concentreren. Als je bijvoorbeeld het einde van een bocht naar links nadert. Dan reik je met jouw rechterhand naar voren en plant je de punt van jouw skistok stevig naar beneden. Dit markeert zo het middelpunt van je volgende afslag. Je skiet dan vervolgens rond dat punt en gaat tegen het einde van die bocht naar rechts. Je reikt daarna opnieuw uit en plant je andere skistok met jouw linkerhand. Houd je ellebogen hierbij licht gebogen en je handen voor je uit op heuphoogte.

Dit is een perfecte oefening. Want in plaats van na te denken over wat jouw ski’s direct onder je lichaam doen, moet jij altijd minstens een halve slag vooruit denken en kijken. Het zelfverzekerd planten van je skistokken helpt je daarbij!

  • Leun flink met je skihouding

Een goede skihouding is agressief. Want je houdt je knieën en heupen gebogen, met jouw gewicht naar voren over de punten van je ski’s. Misschien heb je ooit wel eens iemand de uitdrukking ‘op de achterbank skiën’ horen zeggen; dit beschrijft juist de ​​slechte vorm van skiën. Deze uitdrukking geeft aan, dat je dan met gestrekte benen en een rechtopstaande houding aan het skiën bent. Al achterover leunend op je hielen om zo te proberen bochten te maken. Dit door vanaf de achterste helft met je ski’s te draaien.

Om goed te willen skiën moet je echter niet op de achterbank, maar op de bestuurdersstoel zitten. Dus met je schenen stevig tegen de voorkant van je ski boots gedrukt. Jouw gewicht in de bal van je voeten en je handen naar voren gericht. Dit zal jou immers helpen om met de rand van je ski’s soepele en stabiele bochten te maken. Het houdt je lichaam en ski’s bovendien naar de vallijn gericht. Wat het meest directe afdalingspad is. Dit zorgt zo voor het zo gecontroleerd en efficiënt mogelijk kunnen skiën.

Je handen moeten in jouw correcte ski positie ongeveer ter hoogte van je middel zijn geplaatst. Neem jouw bochten nu met een korte straal en behoud daarbij hetzelfde zicht. Als jij jouw handen en ogen daarbij naar voren houdt, dan moet je jouw lichaamspositie ook naar voren verplaatsen terwijl je de berg afgaat.

Hoe meer plezier je beleeft, des te beter jij wordt

De juiste ski technieken leren is niet gemakkelijk. Het beste advies wat we jou kunnen geven is dan ook altijd veel plezier te hebben. Hoe beter je in het skiën bent, des te leuker het is.