Voorbereiding wintersport

Elk jaar reizen 1,1 miljoen Nederlanders af naar de bergen voor een wintersportvakantie. Helaas keert niet iedere wintersporter weer ongeschonden huiswaarts; jaarlijk raken zo’n 80.000 vakantievierders geblesseerd. Dus vraagt u zich voor vertrek dan ook serieus af: ben ik in (wintersport)conditie? Beheers ik de techniek en is mijn materiaal in orde?

Een goede conditie = blessurepreventie. Door regelmatig te sporten bouw je aan een goede basisconditie voor wintersport. Doe bijvoorbeeld een cursus bij een erkend sportleraar.
Specifieke oefeningen zijn ondermeer te vinden op www.klaarvoordaar.nl

Uw kinderen:

Met kinderen jonger dan twee jaar kun je beter niet in kabelbanen gaan die sterk stijgen. Neem baby’s tot maximaal 2000 meter mee en laat het kind regelmatig drinken bij het stijgen en dalen; dit voorkomt oorproblemen. Bescherm uw kind en uzelf bovendien goed tegen de zon, d.m.v. zonnebrandcrème en een goede zonnebril.

Waneer u gaat skiën en/of snowboarden:

Begin met een rustige warming-up

Houd rekening met anderen.

Beheers snelheid.

Kies een veilig spoor.

Haal voorzichtig in.

Kijk uit bij oversteken en invoegen.

Houd nauwe passages vrij.

Klim en loop altijd langs de kant van de piste

Houd u aan de verkeersborden.

Verleen hulp bij ongelukken.

Materiaal:

Skischoenen moeten goed passen, zodat de enkels voldoende steun krijgen. Snowboardschoenen moeten stijf genoeg zijn en goed passen.

Laat de skibindingen afstellen door vakmensen (verkeerd afgestelde bindingen: oorzaak van 50% van alle letsels!).

Voor de juiste keuze snowboard: hangt ook af van gewicht, lengte en niveau en bovendien wat je precies van plan bent.

De ski’s en boards moeten zelf uiteraard ook in orde zijn: laat deze dan ook jaarlijks waxen en slijpen door erkende vaklieden.