Ongevallen bij senioren

Ouderen zijn erg kwetsbaar voor ongevallen. Met name vallen, struikelen, uitglijden of een val van ladder, trap of fiets leiden vaak tot ernstige letsels. Jaarlijks overlijden gemiddeld 1700 55-plussers nadat ze zijn gevallen (!). De ongevallen vinden vooral in en rondom het eigen huis plaats. Ze hebben vaak botbreuken tot gevolg en kunnen tot verminderde zelfredzaamheid en mobiliteit leiden.

Jaarlijks moeten 230.000 ouderen naar een ziekenhuis als gevolg van een prive-ongeval in of om het huis. 40.000 Ongevallen zijn zo ernstig dat het slachtoffer in het ziekenhuis moet blijven en 2.200 mensen komen zelfs te overlijden. Vaak zijn botbreuken het gevolg (heup, bekken, ledematen). Bij ongevallen met dodelijke afloop zijn zelfs negen van de tien slachtoffers 55 jaar en ouder.

Valpartijen van senioren zijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Maar het risico is wel fors te verkleinen, vaak door kleine aanpassingen in en om het huis en verantwoorde gebruiksartikelen.

Voorkom ongevallen door een aantal voorzorgmaatregelen, zoals:

  • Goede verlichting in huis. Er moet aangepaste verlichting zijn, zeker op alle trappen (ook die naar de kelder) en in alle doorgangen. Bovendien moeten de treden goed zichtbaar zijn. Zorg dat lichtschakelaars makkelijk te bereiken zijn. Het is daarom aangewezen aan elke deur een schakelaar te hebben. Zorg dat het licht in de slaapkamer vanuit bed aan en uit kan worden gedaan. Daarnaast is een nachtlampje in de slaapkamer en op de gang ook aanbevolen. Maak elektrische draden, verlengsnoeren e.d. vast op de muur zodat ze niet los hangen.
  • Antislipmaatregelen op de gewone vloer (ook op de trap!!) en in de badkamer. Uitglijden in het bad komt zeer veel voor en de gevolgen zijn veelal ernstig. Zowel in als voor het bad en douche moet u anti-slipmatjes leggen. Heeft u het bad apart van de douche, zorg dan dat u zich kan vasthouden door stevige handgrepen te plaatsen. Ook in de douchecel moet u handgrepen aanbrengen. En een douchezitje onder de douche is ook zeer praktisch.
  • Vloeren schoonhouden. Restjes vet of olie, een plas water, groenteschillen e.a. vermijden. Direct opruimen dus. Indien je de vloeren boent of schuurt, loop dan nooit met sokken/kousjes rond. Draag pantoffels met een anti-slip zooltje.
  • Pas op voor schuivende tapijten, koop ze met een anti-sliplaagje. Opkrullende hoekjes en versleten tapijten zijn ook gevaarlijk.
  • Extra telefoonaansluiting op de 1e verdieping, enzovoorts.
  • Regelmatig bewegen.
  • Verantwoord omgaan met medicijnen.
  • Ontwikkelen van veilige gewoontes.
  • Verwijderen of afschuinen van drempels.
  • Wegwerken van losse snoeren en kabels.

Valongevallen betekenen een aanslag op de zelfredzaamheid, zelfstandigheid en mobiliteit van getroffenen. Tijdelijk of zelfs voorgoed. Een val kan daardoor de oorzaak zijn van een sociaal isolement, een depressie en een versnelling van het verouderingsproces. Daarnaast kan een val ook psychische schade veroorzaken: een valervaring kan iemand blijvend onzeker maken waardoor de kans op herhaling alleen maar toeneemt. Ook betekenen valongevallen een extra belasting voor andere lokale voorzieningen zoals de Wet Voorzieningen Gehandicapten.

Consument en Veiligheid heeft, in samenwerking met andere instanties, het valpreventieproject “Halt u Valt!” ontwikkeld. Deze projectformule zorgt ervoor, dat lokale partijen hun krachten bundelen voor preventie en informatievoorzieningen. Zo is er het handboek ‘Halt u Valt’, waarmee valrisico’s bij zelfstandig wonende, kwetsbare ouderen kan worden gereduceerd. Voor informatie kunt u bellen met de servicedesk van Consument en Veiligheid: 020 – 511 45 67.