Tasjesroof

Vooral oudere vrouwen worden slachtoffer van tasjesroof, blijkt uit de statistieken. De daders zijn vrijwel altijd jonge mannen. Een tasjesrover probeert zo snel mogelijk met de roof klaar te zijn; in de meeste gevallen ziet de dader een mogelijk slachtoffer en besluit op dat moment tot aktie over te gaan.

Tasjesroof heeft soms grote gevolgen, hoewel de daders relatief weinig geweld gebruiken. Heel vaak wordt behoorlijk psychisch letsel opgelopen.

Een aantal manieren om de kans op tasjesroof te verkleinen:

  • Draag een (hand)tas het liefst onder de jas. Of anders (als het bijvoorbeeld warm weer is en u geen jas aan heeft) duidelijk stevig onder de arm of in de hand, liefst aan de kant van de huizen (waar dus weinig ruimte is om hard langs te lopen). Hoe meer moeite een dader denkt te moeten doen, des te sneller is hij ontmoedigd.
  • Kijk altijd goed om u heen, of iemand u in de gaten houdt of volgt. Rovers slaan bij voorkeur toe als u niet alert bent.
  • Vermijdt plaatsen waar veel jongeren bij elkaar zijn en/of plekken die niet goed bekend staan. Maar ook drukke winkelstraten en pleinen met horecagelegenheden zijn een geliefd jachtterrein.
  • Bewaar uw geld het liefst op uw lichaam en eventueel een klein bedrag in de portemonnee in uw tas.
  • Als iemand uw tas afpakt, vergroot vasthouden de kans op het gebruik van geweld door de dader – en dus ook de kans op fysiek letsel.
  • Doe altijd aangifte bij de politie. Onthoud de kenmerken van de dader(s) zoveel mogelijk.

NB: ook op de fiets bent u een mogelijk slachtoffer, als u een tas vasthoudt of aan het stuur hebt hangen. Scooterrijders komen van achteren aanrijden en proberen de tas los te rukken. Beste optie: een stevige fietstas waar de tas, onzichtbaar voor anderen, in is opgeborgen.