Knap vervelend als jouw telefoon gestolen wordt. Niet alleen de telefoon op zich is een probleem, maar vaak ook alles wat op jouw telefoon aanwezig was. In één klap ben je misschien wel heel waardevolle foto’s kwijt, kan je niet meer aan belangrijke telefoonnummers, heb je geen zicht meer op jouw agenda en moet je het zonder al die handige apps zien te redden. Al een eerste tip is dus om te zorgen dat je steeds over een back-up van de gegevens op jouw telefoon beschikt. Kan je jouw telefoon niet meer vinden? We helpen je verder met de stappen die je nu kan zetten.

Is jouw telefoon echt wel gestolen?

Tenzij we spreken van een diefstal die je hebt zien gebeuren, bestaat de kans ook nog steeds dat je jouw telefoon verloren bent. In de paniek van het niet meer vinden, ga je soms overhaaste conclusies trekken en ook acties ondernemen die achteraf overbodig blijken te zijn. Ga daarom eerst steeds rustig zelf op zoek en sluit zo de mogelijkheid uit dat je de telefoon verloren hebt. Check daarbij alle plaatsen waar je het laatst geweest bent en vergeet ook de verborgen hoekjes niet zoals achter de bank, tussen de kussens, in de wasmand of onder de zetel van je auto. Je kan ook via een app je telefoon proberen traceren, als die mogelijkheid tenminste actief stond op jouw toestel. Levert de hele zoektocht niets op dan is het tijd om verder te gaan.

Blokkeren van de sim kaart

Of jouw telefoon nu gestolen werd of dat je die bent verloren, je wilt nooit dat iemand hem gaat gebruiken en zo op jouw kosten gaat bellen, sms’en en jouw databundel gebruiken. Dat kan je namelijk flink wat geld kosten. De eerste stap die je dus moet zetten is het laten blokkeren van de sim kaart. Via Apple en Android kan je bovendien ook je hele telefoon onbruikbaar laten maken. Voor degenen die het toestel in handen krijgt, wordt deze volledig waardeloos en dus ook niet meer interessant.

Aangifte doen bij de politie

Als jouw telefoon gestolen is, is de kans dat die wordt teruggevonden erg klein. Als je een diefstalverzekering had afgesloten voor jouw telefoon, zal je toch aangifte moeten doen bij de politie. Dit is dan een noodzakelijke stap om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Zorg er bij de aangifte voor dat je een duidelijke beschrijving en het serienummer kan geven. Je kunt de aangifte online doen maar zorg dan wel voor een nieuw telefoonnummer! Als je via een app jouw telefoon hebt kunnen traceren, kan je het resultaat hiervan ook doorgeven. Dat is een beter idee dan er zelf achteraan te gaan. De politie zal geen grote middelen inzetten om jouw telefoon te vinden. In het geval ze bij een diefstal ‘op heterdaad’ of bij een huiszoeking bijvoorbeeld gestolen goederen aantreffen, zullen ze nakijken of  gemelde vervreemde goederen erbij zitten. Is dat voor jouw telefoon het geval dan zullen ze dit bij je melden.

Een gestolen telefoon is vervelend, maar je hebt wel enkele mogelijkheden om de schade zoveel mogelijk te beperken. Let er bij het aankopen van een nieuw toestel op dat je het serienummer bewaart en dat je telefoon geblokkeerd is als je hem niet gebruikt. Je zal er in geval van een diefstal je voordeel mee halen.