In elk bedrijf zijn er veiligheidsrisico’s op het werk. Het is van top belang om hier correct mee om te gaan. Een goed veiligheidsplan, met het daarbij behorende sluitplan van een pand, is daarvoor de oplossing. Het eerste aspect van het verbeteren van de beveiliging van jouw bedrijf is per slot van rekening door te accepteren dat het gevaar loopt.

Welke risico’s loopt je bedrijf?

In zo’n beveiliging planningsproces identificeert een bedrijf welke activa bescherming nodig hebben en de soorten risico’s die deze activa in gevaar kunnen brengen. Deze risico’s worden veelal in drie categorieën onderverdeeld: de mensen die er werken, de intellectuele eigendommen en de wettelijke aansprakelijkheid.

Het is heel belangrijk dat al deze risico’s optimaal door verzekeringen gedekt worden en door de voorzorgsmaatregels die er ter plaatse gerealiseerd worden. Maak zeker een afspraak met een verzekeringsagent om de huidige polissen plus limieten te bekijken. Om er zo voor te zorgen dat jouw verzekeringen zeker over de juiste dekking beschikken.

Beveiliging en veiligheidsverlichting

Het is ook belangrijk dat een bedrijf over de specifieke beveiligingsmaatregelen tijdens het koudere en donkere winterseizoen nadenkt. De juiste beveiliging daarvoor wordt namelijk vaak verwaarloosd of over het hoofd gezien.

De veiligheidsverlichting van een bedrijf is absoluut cruciaal in de winter. Het kan immers een enorm verschil maken voor hoe effectief de CCTV camerabeveiliging zal zijn. Het donkere weer betekent per slot van rekening dat er maar weinig licht is naarmate de langere nachten beginnen. Daardoor wordt het voor dieven een stuk gemakkelijker om zichzelf te verbergen. Een goede beveiligingsverlichting kan zodoende enorm belangrijk zijn en een effectieve beveiliging bieden.

Controleer daarbij alsmede of de CCTV camera’s ‘all-weather ready’ en goed gemonteerd zijn. Het is uiterst belangrijk dat de sites op het ergste voorbereid zijn om ervoor te zorgen dat hun beveiligingssystemen niet bij heftige stortregens, extreme harde wind of zo uitvallen.

Winterklaar maken bedrijfsvoertuigen

Daarnaast is het belangrijk om, zodra de temperaturen beginnen te zakken, een ​​gepaste winteronderhoud controle op de bedrijfsvoertuigen uit te voeren. Plan hiervoor zeker een bezoek bij jouw dealer in en zorg ervoor dat alles goed werkzaam blijft.

  • Naarmate de temperatuur daalt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jij de juiste viscositeit van motorolie gebruikt. Dit is evenzo de beste tijd om de andere vloeistoffen van jouw voertuig te controleren en bij te vullen. Dit voordat het barre winterweer toeslaat. 
  • De zomerhitte eist vaak een flinke tol van de accu van een auto. Hierdoor werkt deze in de winterkou soms niet echt optimaal, wanneer jij juist wat extra startvermogen nodig hebt. 
  • All-weather banden bieden mogelijk niet altijd de beste prestaties. Overweeg in plaats daarvan jouw wagenpark met winterbanden uit te rusten. En vergeet natuurlijk ook niet het reservewiel te controleren!

De IT-beveiliging

Vooral kleine bedrijven hebben vaak beperkte budgetten voor IT-uitgaven. Maar nu de EU-wetgeving boetes voor bedrijven invoert die hun bedrijfsgegevens niet adequaat beschermen, wordt het echter duidelijk dat iedere ondernemer het belang moeten inzien van het investeren in IT-beveiliging. Gegevensbescherming is desalniettemin ongelooflijk belangrijk voor bedrijven en mag nooit onderschat worden. Dit legt echter veel druk op de IT afdeling, die in deze kleinere bedrijven wellicht maar uit één of twee personen bestaat.

Een ransomware of gijzelsoftware aanval kan bijvoorbeeld funest voor een bedrijf zijn. Zorg zodoende voor een adequaat antivirusprogramma en houd deze en al je andere software altijd up-to-date. Een speciale cyberverzekering afsluiten kan eveneens extra gemoedsrust geven.