Ons land scoort vrij hoog als het gaat om een rangschikking van de veiligste landen ter wereld. We hoeven niet bang te zijn voor uitbarstende vulkanen en ook orkanen komen in ons land niet voor. Toch heeft ook Nederland nu en dan te maken met rampspoed. Wat zijn de afgelopen 50 jaar de meest voorkomende rampen in Nederland? Je leest het in dit artikel.

Hoog water

Dat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, is een bekend gegeven. Dat betekent dat Nederland kwetsbaar is als het om hoog water en overstromingen gaat. Een ramp met de omvang van de Watersnoodramp van 1953 hebben we de afgelopen halve eeuw gelukkig niet meer meegemaakt, maar toch heeft hoog water geregeld voor problemen gezorgd. Zo was er in augustus 2003 een kadebreuk bij Wilnis, waardoor 1.500 mensen moesten worden geëvacueerd.

Storm

Een ander natuurgeweld dat door de jaren heen voor rampen in Nederland heeft gezorgd, zijn grote stormen. In 1970 zonken bijvoorbeeld door stormweer twee schepen, met tien doden als gevolg. Een windhoos zorgde in 1972 op Ameland voor 400 gewonden en 3 doden en een zeer zware zuidwesterstorm leidde in 1990 tot 17 doden. Er werden maar liefst windstoten gemeten tot orkaankracht.

Verkeersrampen

Verreweg de meeste doden in ons land komen om bij verkeersongevallen. Op de weg gebeuren dagelijks verkeersongelukken, maar ook het vlieg- en treinverkeer heeft tot een aantal rampscenario’s geleid. Zeer recent vond een treinongeluk plaats in Oss waarbij 4 kinderen om het leven kwamen. Ook in 1992 vielen er doden toen een trein ontspoorde bij Hoofddorp. In hetzelfde jaar vond de Bijlmerramp plaats, waarbij een vliegtuig neerstortte op twee flats in de Bijlmermeer. In 2009 stortte een vliegtuig van Turkish Airlines vlakbij Schiphol neer, met 86 gewonden en 9 doden tot gevolg.

Explosies

Ook explosies hebben de afgelopen vijftig jaar soms dramatische gevolgen gehad in Nederland. Zo kostte de vuurwerkramp in Enschede in 2000 aan 23 mensen het leven. Ook bij een vuurwerkdepot in Culemborg kwamen in 1991 als gevolg van explosies 2 mensen om. Maar niet alleen vuurwerk zorgde voor explosies. Ook bijvoorbeeld de ontploffing van een landmijn in 1983 bij ’t Harde leverde 7 doden op.