Bezoek aan de deur
Ongenode gasten komen soms ook “gewoon” binnen door aan te bellen en slagen er vaak in, binnen luttele seconden, hun slag te slaan. Met name oudere, alleen wonende mensen worden vaak bezocht door lieden met kwade bedoelingen.
Op veel manieren proberen dieven een woonhuis binnen te komen: vrouwen met (kleine) kinderen vragen om een glaasje water, of ze even mogen opbellen of zeggen dat ze naar de toilet moeten. Maar ook smoesjes zoals: ‘ik heb een ongeluk gehad, mag ik even bellen?’, ‘heeft u soms de sleutels van de buren zodat ik er een bloemetje kan neerzetten?’, ‘hallo, ik ben de nieuwe buurman, mag ik even binnenkomen?’. Of er komen opeens meteropnemers aan de deur, reparateurs moeten iets nakijken zonder dat u wist dat ze zouden komen – enzovoorts. Vaak proberen de dieven u te overdonderen of leidt één van de bezoekers de aandacht af en lopen de anderen snel het huis in.
Een aantal regels om dit te voorkomen:
Laat nooit iemand binnen, ook niet in het halletje.
Laat een deurspion (kijkgaatje) in uw voordeur maken. Zo kunt u altijd zien wie er voor de deur staat. Voor senioren zijn er zelfs speciale kijkgaatjes die een beter zicht geven.
Praat met vreemden het liefst via het raam of door de intercom. Er zijn tevens goede sloten verkrijgbaar met een ingebouwde kierstandhouder.
Voor flatbewoners: wees zorgvuldig met het openen van de centrale toegangsdeur en open deze slechts voor mensen die bij u moeten zijn.
Wie op het toilet is geweest, is ook binnen. Niet toestaan dus en verwijzen naar een openbaar toilet of horecagelegenheid.
Opbellen? Liever niet. Bel eventueel zelf maar geef nooit een telefoon af!
Meteropnemers of reparateurs: altijd vragen naar legitimatie. Let wel: alleen kijken volstaat niet, er zijn prachtige vervalsingen in de handel.
Meldt, voor u een identiteitsbewijs aanneemt, dat u even zult bellen met het bedrijf of de instelling. Een aanbeller met valse legitimatie zal dan al het hazenpad kiezen. Als hij het afgeeft, sluit de deur en bel inderdaad met het telefoonnummer op de legitimatie.
Zoek, als u het toch niet vertrouwt, in het telefoonboek het nummer van bijvoorbeeld het elektriciteitsbedrijf en informeer of men de man kent en of er inderdaad meterstanden worden opgenomen.
Als u het nog steeds niet helemaal vertrouwt, bel dan naar de politie, 0900 – 8844 en leg de situatie uit, daar zal men u van advies dienen.