Specifieke regels voor fietsers
Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking fietst dagelijks. Ze fietsen ook steeds vaker en fietsen veelal ook langere afstanden. Er zijn in Nederland meer fietsen dan inwoners te vinden: de groeiende bevolking van 17 miljoen mensen in Nederland bezit in totaal 22,5 miljoen fietsen. Dit betekent dat ze gemiddeld 1,3 fiets per hoofd van de bevolking bezitten. Dit is meer dan welk ander land ter wereld.
Fietsen zit dan ook zeker in het DNA van Nederland, een land waarin zelfs de minister-president met de fiets naar zijn werk gaat! Al die Nederlanders fietsen dus veel, waardoor de fietspaden alsook merkbaar drukker worden. Dus is het heel belangrijk om te weten wat je wel en niet mag doen als je in Nederland fietst. Er bestaan daarom heel wat regels waar jij je zeker aan moet houden.
Wettelijke verplichtingen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat de verkeersregels voor een gewone fiets en een elektrische fiets hetzelfde zijn, mits die e-bike niet harder dan 25 km/uur gaat. Goed werkende verlichting is op elke fiets verplicht, die je bij nacht en bij slecht zicht overdag moet gebruiken. Je fiets moet een wit voorlicht en een rood achterlicht hebben. De achterkant van een fiets moet alsook een rode reflector bevatten. Plus de fietswielen moeten tevens witte of gele reflectoren hebben. En de fietstrappers moeten aan de voor- en achterkant alsook over gele reflectoren beschikken.
Hoewel het niet verplicht is, adviseert Veilig Verkeer Nederland wel om zeker op een e-bike een helm te dragen. Het is uiteraard verboden om tijdens het fietsen je mobieltje te gebruiken. Zelfs het vasthouden van de mobiele telefoon terwijl je fietst, levert je immers al een fikse boete op.
Fietsregels
- Fietsers mogen daarnaast slechts met maximaal twee personen naast elkaar rijden. Fietsers moeten andere fietsers altijd links inhalen, maar mogen de bestuurders van andere voertuigen wel rechts inhalen. Het inhalen vlak voor een voetgangersoversteekplaats is echter verboden. Natuurlijk moet jij je ook zoveel mogelijk rechts op de weg bevinden met je fiets.
- Als er een verplicht fietspad is, dan ben je als fietser ook verplicht om daar te fietsen. Je herkent deze aan rond blauw verkeersbord met een witte fiets of een witte fiets plus een bromfiets. Het fietsen op de stoep en snelweg is uiteraard verboden.
- Er geldt overigens een uitzondering voor de bestuurders van fietsen op meer dan twee wielen en fietsen met een aanhangwagen, die met inbegrip van de lading breder dan 0,75 meter zijn. Deze mogen namelijk wel de rijbaan op.
- Bij rotondes moeten fietsers altijd zeer goed op de geplaatste haaientanden letten. Het verkeer dat zich op de rotonde bevindt, heeft in principe voorrang op het verkeer dat deze rotonde nadert of verlaat. Rechtdoor op dezelfde weg gaat eveneens voor. Op de rotondes buiten de bebouwde kom heeft de fietser dus geen voorrang. Binnen de bebouwde kom heeft de fietser op de rotonde in de meeste gevallen wel voorrang op het afslaande autoverkeer.
- Als je daarnaast kinderen jonger dan 8 jaar op een fiets vervoert, dan moet deze over een veilige zitplaats beschikken met voldoende steun aan de rug, handen en voeten. Dat kan bijvoorbeeld een kinderstoeltje zijn.
Gedragingen
Als jij aan het fietsen bent, draai of stop dan niet ineens. Laat andere mensen daarentegen eerst weten wat je van plan bent. Gebruik daarvoor de juiste handsignalen en maak indien mogelijk oogcontact.
Aangezien er altijd veel fietsers op pad zijn, zijn er ook vrij vaak fietsers bij aanrijdingen in het verkeer betrokken. Een fietser is redelijk kwetsbaar en wordt daarom door de wet, tezamen met de voetganger, ook als een ‘zwakke’ verkeersdeelnemer beschermd.
Indien er een verkeersongeval tussen een motorrijtuig en een ‘zwakke’ verkeersdeelnemer plaatsvindt, dan ligt de schuld bijna altijd bij de bestuurder van dit motorrijtuig. Tenzij als deze zich absoluut dankzij heel grove fouten op overmacht kan beroepen.
Over het algemeen zijn dit de belangrijkste vuistregels voor als je als fietser aan het verkeer deelneemt: Houd je altijd aan de verkeersregels, gedraag je normaal en houd rekening met de andere verkeersdeelnemers, zorg binnen de bebouwde kom voor een gepaste fietssnelheid, blijf beleefd naar andere weggebruikers en fiets altijd op het aangegeven fietspad. Veel fietsplezier!