Veiligheid voorop in de keuken
Kinderen en de keuken: deze twee samen kunnen soms zorgen voor een onveilige situatie. Denk maar aan een warme oven, hete pannen of keukenkastjes waar schoonmaakmiddelen worden bewaard. Je wilt niet dat je kindje zich verbrandt aan een hete oven of de fles schoonmaakazijn pakt uit een kastje.
Toch ontkom je er niet aan dat kinderen vaak in de keuken zullen zijn. Als jij elke dag een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten zal je veel tijd doorbrengen in de keuken, hoe kun je veilig werken in de keuken terwijl jouw peuter of kleuter daar ook rondloopt?
De apparaten in de keuken
Bij een kindveilige keuken staat veiligheid voorop in de keuken. Er zijn veel dingen waar je op kunt letten als je gaat nadenken hoe je veiligheid in de keuken kunt toepassen. Kijk allereerst naar de apparaten die in de keuken staan. Is jouw oven op een locatie gemonteerd staan waar jouw kinderen gemakkelijk bij kunnen?
Let er dan op dat de buitenkant van de over erg heet kan worden. Leer je kind aan dat hij niet in de buurt van de (hete) oven mag komen Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken kun je hier al rekening mee houden door te kiezen voor een oven met een thermische plaat of het monteren van een oven in een hoge kast.
De vaatwasser is ook zo’n apparaat wat ongewild een onveilige situatie kan veroorzaken voor een kind. Tijdens en direct na een wasbeurt komt er bij het openen van de vaatwasser veel stoom vrij. Let bij veilig werken in de keuken op dat je kindje dan niet in de buurt is van de vaatwasser. De hete stoom kan namelijk brandwonden veroorzaken als je kindje te dicht in de buurt is van een geopende vaatwasser.
Scherpe voorwerpen, kastjes en snoeren
Naast de apparaten die in de keuken staan zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten als het gaat om veiligheid voorop in de keuken. Zo kun je hoeken en scherpe voorwerpen afplakken met beschermers. Ook is het slim om stopcontacten laag aan de wand af te dekken met afdekplaatjes.
Daarnaast vind een kleuter of peuter het leuk om allerlei kastjes open te trekken. Immers een kind vind niks leukers om van alles te ontdekken en de keuken is daar ook een goede plek voor. Om dit tegen te gaan kun je veiligheidssloten op een keukenkastjes monteren. Hierdoor kunnen kinderen deze kastjes niet opentrekken. Zo kunnen ze dus ook niet bij schoonmaakmiddelen of kastjes waarin medicijnen etc. zijn opgeborgen.
Ook kun je het beste apparaten zoals een keukenmachine, waterkoker of koffiezetapparaat zoveel mogelijk tegen de achterkant van je aanrecht aanzetten. Zorg er ook voor dat de snoeren netjes zijn weggewerkt of dat je kindje er niet bij kunt. Je moet er toch niet aan denken dat hij of zij toevallig aan het snoer trekt en dat het apparaat op zijn hoofdje krijgt.
Veilig werken in de keuken
Heb jij alle apparaten opgeborgen, keukenkastjes dichtgemaakt en gezorgd dat er geen rondslingerende snoeren zijn in de keuken? Dan ben je al een heel eind met een kindveilige keuken. Veiligheid staat voorop in de keuken, ook tijdens het koken.
Ga jij koken terwijl je kinderen in de buurt zijn? Gebruik dan zoveel mogelijk de achterste pitten van het fornuis, hier kan jouw kindje niet gemakkelijk bij. Ook kun je de stelen van de pan naar de zijkant of de achterkant toe draaien. Een fornuisrekje voorkomt dat je pannen kunnen omvallen of dat je kind een pan naar zich toetrekt.
Hoewel het leuk is dat je kindje kan meehelpen of kan kijken tijdens het keuken moet je er zeker weten dat je er tijd voor hebt. Heb je er geen tijd voor, zet dan het krukje of andere opstapmogelijkheden die jouw kindje gebruikt om bij het fornuis te komen even weg.
Met deze tips kun jij jouw keuken een stukje veiliger maken voor jouw kind.