Het internet is een luilekkerland vol met leuke winkeltjes, grote warenhuizen en bijzondere snuisterijen. Wat je ook zoekt, online vind je vrijwel alles. Bovendien kun je de koopwaar rustig vanuit je luie stoel bekijken en wordt het gekochte door de pakketdienst bij je thuis afgeleverd. Makkelijker kan het bijna niet. Maar als je online aankopen gaat doen, moet je wel weten of de webwinkel betrouwbaar is. En je wil ook dat je online betaling op een veilige manier gaat. Waar moet je aan denken als je veilig wil kopen op internet?
Begin bij jezelf
Veilig kopen op internet heeft niet alleen te maken met de betrouwbaarheid van de webwinkel, je hebt hierin namelijk ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Dat begint bij je internetverbinding. Wanneer je online een aankoop doet, verstuur je gevoelige informatie, zoals persoonlijke (adres)gegevens en bankgegevens. Zorg er daarom voor dat je dat alleen doet als je een beveiligde verbinding hebt. Openbare netwerken, zoals je die bij veel horecagelegenheden of openbare gebouwen hebt, kun je beter niet gebruiken om online aankopen te doen. Besteed daarnaast ook aandacht aan de wachtwoorden die je kiest voor de diverse webwinkels waar je wil kopen. Zorg voor een wachtwoord dat niet makkelijk te raden is en gebruik ook bij ieder account een ander wachtwoord.
Betrouwbare webwinkels
Ook webwinkels hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige winkelomgeving online. Zo moeten zij de mogelijkheid bieden om een gekocht artikel te retourneren. Let wel op de voorwaarden, want die kunnen per winkel verschillen. Bedrijven kunnen zich aansluiten bij het Keurmerk Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk. Is dat het geval, dan heb je als koper de mogelijkheid om naar een onafhankelijk geschillencommissie te gaan als er een conflict is met de verkoper. Je kunt een bedrijf ook natrekken bij de Kamer van Koophandel. Als de webwinkel niet in het handelsregister te vinden is, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een nepwinkel.
Veilige betaalomgeving
Sommige webwinkels bieden de mogelijkheid om achteraf te betalen. Zeker als je het niet helemaal vertrouwt, is dat een goede optie. Moet je toch vooraf betalen, doe dit dan alleen als het in een beveiligde betaalomgeving kan. De meeste webshops bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Ook PayPal is een veilige betaalmethode, waarbij je bovendien aankoopbescherming hebt. Je kunt dan je geld terugkrijgen als je de bestelling niet ontvangt.