Nederland loopt voorop als het gaat om watermanagement. Dankzij sterke dijken en vernuftige deltawerken is ons land de laatste decennia gerote overstromingen bespaard gebleven. Toch is het zeker niet ondenkbaar dat er in de toekomst overstromingen zullen plaatsvinden. Wereldwijd zien we steeds vaker extreme weersomstandigheden met onder andere grote stormen en overstromingen als gevolg. Het feit dat ons land voor een deel onder de zeespiegel ligt, maakt ons daarbij ook kwetsbaar. Wat moet je doen als je met een overstroming te maken krijgt?

Voorbereiding

Als je tijd hebt om voorbereidingen te treffen, hou er dan rekening mee dat tijdens en na een overstroming voorzieningen als gas, water en elektriciteit uit zullen vallen. Vul daarom zoveel mogelijk emmers en kannen met drinkwater en zorg dat apparatuur zoals telefoons, computers en powerbanks opgeladen zijn. Sluit vervolgens gas, water en elektra af. Het is ook verstandig om een overlevingspakket klaar te maken. Daarin moet uiteraard water zitten, maar denk ook aan voedsel, een aansteker met waxinelichtjes, medicijnen, een EHBO-kit en dekens. Als je van plan bent om met de auto te evacueren, zorg dan ook voor een volle brandstoftank.

Breng jezelf in veiligheid

De beste plek is uiteraard een hoger gelegen plaats, waar het water niet zo snel zal komen. Heb je geen tijd om je huis te verlaten en naar een hogere plek te evacueren, ga dan naar de eerste verdieping of de zolderverdieping van je huis. Hou de berichtgeving van de autoriteiten in de gaten en volg de adviezen zo goed mogelijk op.

Hulpdiensten

Als je niet op tijd kon evacueren en dus in je huis bent gebleven, zorg er dan voor dat de hulpdiensten weten dat je daar zit. Als communicatie via de normale wegen, bijvoorbeeld via telefoon en internet, niet meer mogelijk is, hang dan een wit laken of een spandoek aan je dak om de aandacht van de hulpdiensten te trekken.

Buurtgenoten

Hou ook in de gaten waar je buurtgenoten heen gaan en of er mensen zijn die hulp nodig hebben. Vooral kwetsbare mensen, zoals ouderen, kunnen wel een helpende hand gebruiken in dit soort noodsituaties. Verleen eerste hulp waar dat nodig is.