Niemand wil denken aan ziek worden of gewond raken, maar de waarheid is dat ongelukken gebeuren en ziekte onvoorspelbaar is. Het hebben van een ziektekostenverzekering is daarom belangrijk. Maar het vinden van de juiste soort ziektekostenverzekering kan lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende opties beschikbaar, en het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste bij je past. In deze blogpost, helpen we je een beetje op weg. We kijken naar de verschillende zorgverzekeraars en naar de onderdelen waaruit een zorgverzekering kan bestaan. Zo kom je beslagen ten ijs bij je uiteindelijke keuze. 

 

Verzekeraars met verschillende zorg labels

De zorgverzekering sluit je in Nederland af bij een van de 40 verschillende verzekeraars. Binnen een concern als bijvoorbeeld Achmea, VGZ of CZ worden verschillende zorglabel gevoerd. Deze labels richten zich soms op speciale doelgroepen zoals bijvoorbeeld mensen die alles direct willen regelen met de telefoon of internet. Het is dan ook best wel moeilijk om te kijken welk label het beste bij jouw situatie past. De beste zorgverzekering hoef je gelukkig niet zelf te vinden. Verschillende organisatie willen je hierbij helpen en geven je een onafhankelijk advies voor jouw specifieke situatie. 

Iedereen is verplicht verzekerd

Iedereen die in Nederland woont en 18 jaar of ouder is, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Daarmee betaalt iedereen voor de zorg, zowel voor jezelf als voor anderen. Bij de zorgverzekering heb je een basisverzekering, een keuze uit een aanvullende verzekering en de keuze uit  specifieke verzekeringen zoals voor de tandarts. 

De basisverzekering en het eigen risico

Het basispakket is voor iedereen hetzelfde en vergoed bepaalde zorg. Wel kunnen verzekeraars bepaalde polisvoorwaarden hebben zoals bij welke ziekenhuizen je terecht kunt.
Bij deze verzekering moet je een eigen risico kiezen. Het laagste bedrag hierbij is € 385. Je kunt dit eigen risico verhogen waardoor je per maand minder premie gaat betalen. Het maximumbedrag dat je kan kiezen is € 885. Heb je zorg nodig dan moet je dit bedrag eerst betalen voordat de verzekeraar de rest van de kosten vergoed. Een aantal zorgkosten vallen hier echter niet onder zoals het bezoek aan de huisarts of de verloskundige zorg. 

Keuze uit aanvullende verzekeringen

Sommige zorg valt niet onder de basisverzekering. Denk hierbij aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en een vergoeding voor brillen of lenzen. Hiervoor kun je dus een aanvullende verzekering afsluiten. Daarbij heb je vaak de keuze uit verschillende varianten. Hoe hoger de premie, des te meer vergoeding zul je krijgen. 

Mogelijkheid de tandartskosten te verzekeren

Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid bij veel verzekeraars om een tandartsverzekering af te sluiten. Heb je niet zo’n goed gebit dan is dit zeker een optie. De prijzen voor vullingen en kronen zijn best wel hoog. In de polisvoorwaarden staat aangegeven welke tandzorg verzekerd is met een percentage of een maximumbedrag per jaar dat vergoed kan worden. 

Individueel afsluiten of met een collectief

De zorgverzekering kun je als individu afsluiten of met je hele gezin. Soms wordt de verzekering gesponsord door een werkgever waardoor je minder hoeft te betalen of een hoger vergoed bedrag kunt ontvangen. Dit heet dan een collectiviteitskorting. Dit wordt ook door verschillende andere organisaties aangeboden. Altijd belangrijk om dit voordeel in de gaten te houden want de premie van je verzekering moet je elke maand opnieuw betalen. 

Op basis van deze informatie heb je een idee hoe de zorgverzekering in Nederland geregeld is. Ga op basis van jouw situatie de premies vergelijken en kies zo de optimale verzekering voor jouw situatie. Hopelijk maak je er weinig gebruik van!