Enorm veel transportbedrijven zijn de dupe van diefstal van ladingen en vrachtwagens. De schade loopt jaarlijks in de miljarden euro’s. Daarom is TAPA opgericht: een wereldwijde samenwerking om de logistieke sector te beschermen tegen criminaliteit. Wat is TAPA, hoe kom je als organisatie aan een TAPA certificaat en wat zijn de voordelen van zo’n certificering? Dat lees je hieronder.

Uit onderzoek blijkt dat transportcriminaliteit zoals ladingdiefstal elk jaar toeneemt. In 2021 zijn er in Nederland 6188 ladingdiefstal incidenten gemeld met een gemiddeld schadebedrag van €65.500. De totale schade was maar liefst 329 miljoen euro. Dit zijn niet alleen kosten van de gestolen lading, maar ook van de schade aan het voertuig en het persoonlijk leed voor de chauffeur. Om hier een einde aan te maken, is TAPA in 2010 opgericht. Maar wat is TAPA?

Wat is TAPA?

TAPA staat voor Transported Asset Protection Association. Dit is een samenwerking waarin fabrikanten, logistiek dienstverleners, transporteurs, justitie en andere belanghebbenden beveiligingsstandaarden voor de supply chain vastleggen. Het doel van TAPA is om transportcriminaliteit, ladingdiefstal en het verlies van goederen te verminderen. 

De TAPA certificering

Wat is TAPA certificering? Het beveiligingsniveau in de logistieke sector is dankzij TAPA gestandaardiseerd. Om dit niveau te bewaken en handhaven, zijn er richtlijnen opgesteld. Houd je je als logistieke dienstverlener of transporteur aan deze richtlijnen? Dan krijg je een TAPA certificaat. De certificering zorgt ervoor dat de houder kan aantonen dat hij gebruik maakt van beveiligde bedrijfsprocessen. Met een TAPA certificering laat je als organisatie zien dat de beveiliging van je wagenpark, magazijn en warehouse op orde is.

Voordelen van een TAPA certificaat voor jouw organisatie

Naast het feit dat steeds meer internationale bedrijven vragen om dienstverlening volgens TAPA normen, zijn er voor jouw organisatie nog meer voordelen om met TAPA certificeringen te werken:

  • Je geeft aan dat je bewust bent van de beveiligingsrisico’s en dat je maatregelen neemt om deze risico’s te beheersen;
  • Het is een manier om je te differentiëren ten opzichte van collega’s;
  • Je zorgt voor aantoonbare kwaliteit;
  • Je bent een professionele en betrouwbare schakel in de supply chain.

Wat is TAPA: welke certificeringen zijn er?

TAPA biedt richtlijnen op het gebied van transportbeveiliging en kent drie verschillende certificeringen. Deze certificeringen hebben drie niveaus, elk met steeds strenger wordende eisen:

  1. TAPA FSR: Facility Security Requirements (A, B of C)
    De officiële standaard voor de opslag van high value goederen.
  2. TAPA TSR: Trucking Security Requirements (1, 2 of 3)
    De officiële standaard voor veilig wegtransport van high value goederen.
  3. TAPA PSR: Parking Security Requirements (1, 2 of 3)
    De officiële standaard voor veilige en beveiligde parkeerplekken voor vrachtwagens die hoogwaardige goederen vervoeren.

Aan deze TAPA eisen moet jouw organisatie voldoen

Om een TAPA certificaat te behalen, moet je als organisatie zowel op papier als in de dagelijkse processen zeer gestructureerd te zijn. Daarnaast kijkt TAPA naar aspecten zoals terrein-, warehouse- en wagenparkbeveiliging, interne communicatie, training van het personeel, klantafspraken en borging. TAPA organiseert elk jaar trainingen in de EMEA-regio voor leden die gecertificeerd willen worden. Een TAPA certificaat is drie jaar geldig, deze moet daarna hernieuwd worden.