Of het nu om een winkelunit, kantoorgebouw of magazijn gaat, iedere ondernemer weet waarschijnlijk wel hoe belangrijk het is om dit bedrijfspand schoon te houden. Maar hoe zit het met de buitenkant? De gevel van een pand is het eerste dat de bezoekers zien. Dus is het van cruciaal belang dat dit gedeelte van het gebouw altijd schoon gehouden wordt.

Lees verder om meer te weten te komen over het schoonmaken van gevels en winkelpuien. En waarom dit een essentieel onderdeel van het behoud van de uitstraling van een bedrijf is.

Wat is gevelreiniging?

Gevelreiniging is in het kort het proces waarbij ervoor wordt gezorgd dat de buitenkant van een gebouw vrij is van vuil, roet, vlekken en verontreinigende stoffen. De gevel verwijst meestal naar het voorste deel van het gebouw waar de ingang zich bevindt. Enkele van de populairste materialen die voor het bouwen van gevels worden gebruikt zijn glas, steen en hout. Hoewel sommige onderdelen van gevels ook van roestvrij staal of aluminium gemaakt kunnen zijn.

Er zijn allerlei redenen waarom een ​​gevel van een gebouw vies kan lijken. Het weer kan bijvoorbeeld zijn tol eisen, net als de verontreinigde stoffen in de lucht. Vogelpoep is een andere grote boosdoener. Adequaat duiven verjagen kan daarbij een hoop problemen voorkomen.

Hoe een gevel wordt gereinigd, hangt vooral van het bouwmateriaal af waaruit het is gemaakt. De gebruikte apparatuur en oplossingen zijn specifiek voor het type materiaal. Om er zo voor te zorgen dat er geen schade tijdens het reinigingsproces optreedt. De locatie en functie van het gebouw kunnen ook bepalen hoe de gevel precies gereinigd wordt.

Waarom is gevelreiniging belangrijk?

Om een goede indruk op de voorbijgangers en degenen die het pand betreden te maken. Is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de gevel in topconditie wordt gehouden. Simpel gezegd, is een schoon en aantrekkelijk gebouw veel esthetischer dan een vies gebouw. Het valt immers niet te ontkennen dat een fris ogende gevel een gastvrije uitstraling heeft. En de toon zet voor de ervaring van de rest van het bezoek aan het bedrijf. 

Kan je de gevel van een gebouw zelf reinigen?

Het goede nieuws is daarbij dat het mogelijk is om de gevel van het pand zelf te reinigen. Het is echter vermeldenswaard dat dit een lastige taak kan zijn. Want het is cruciaal om over de juiste apparatuur, schoonmaakoplossingen en uitrusting te beschikken voordat je ermee aan de slag gaat.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat voor het reinigen van de gevel van een gebouw hoogstwaarschijnlijk op hoogte gewerkt moet worden. Dus is het essentieel dat de gezondheid en veiligheid altijd voorop gezet wordt. Je wilt in deze gevallen liever niet zelf op een ladder staan.

Hieronder vind je drie van de populairste geveltypes en tips hoe jij dit deel van het gebouw zelf kunt onderhouden.

Hoe glazen gevels schoon te maken

Voeg voor het reinigen van de gevelbeglazing een natuurlijk of commercieel reinigingsmiddel aan het water toe en meng dit. Doop een wisser of speciale reinigingsdoek in dit mengsel en schud de overtollige vloeistof eraf. Breng deze oplossing met zachte en gelijkmatige bewegingen op de gevel aan.

Breng bij bijzonder vette of vuile plekken met een zachte, schone doek isopropylalcohol of aceton aan. Om deze residu te verwijderen, kun je het gebied lichtjes met een suspensie van cerium(IV)oxide poetsen. Spoel het gebied grondig af en herhaal de bovenstaande stappen totdat de hele gevel geheel schoon is.

Hoe stenen gevels te reinigen

Voeg een scheutje azijn of afwasmiddel aan warm water toe om een ​​milde zeepoplossing te maken. Doop een spons of borstel met zachte haren in het mengsel en knijp het overtollige materiaal eruit. Schrob de stenen met de spons of borstel en spoel het gebied vervolgens met schoon water af om eventuele zeepresten te verwijderen.

Voor nog snellere resultaten kan er een roterend stuk gereedschap gebruikt worden dat met een polijst accessoire is uitgerust. Om het gebied zo met een gemiddelde snelheid schoon te maken. Herhaal de bovenstaande stappen totdat het hele gebied schoon is.

Hoe houten gevels schoon te maken

Verwijder eerst de mogelijk aanwezige mos of algen op de gevel. Voeg wat afwasmiddel toe aan warm water en mix dit. Gebruik een zachte borstel om de reinigingsoplossing aan te brengen. Schrob het hout voorzichtig om al het vuil te verwijderen en let daarbij goed op bijzonder vervuilde delen. Spoel het gebied met schoon water af en herhaal de bovenstaande stappen totdat de hele gevel schoon is. 

Mijn bedrijfsgevel professioneel laten reinigen?

Als jij geen zin hebt om zelf de gevel van jouw bedrijfsgebouw schoon te maken, dan kun je een professioneel bedrijf inschakelen om deze klus te klaren. Het inhuren van een expert betekent dat jij je geen zorgen over jouw eigen veiligheid hoeft te maken. Je bespaart jezelf zo ook veel tijd en moeite. Je zult bovendien opmerken dat het eindresultaat dan veel beter is dan jij zelf zou kunnen bereiken!