Of je je nu op één of op driehonderd meter van de grond bevindt, veiligheid gaat boven alles. Om die reden is het van essentieel belang dat je beveiligingsmateriaal tot in de puntjes in orde is. Niet alleen geeft het goed beveiligd zijn een gerust en zeker gevoel, degelijke valbeveiliging is vaak ook een wettelijke verplichting. Bij het aanschaffen van valbeveiligingsapparatuur is het belangrijk om onder meer goed op de normen en certificeringen van de valbeveiliging te letten. Net als andere gebruiksproducten wordt ook valbeveiliging uitvoerig getest volgens de geldende normen en regels. Voordat je de producten koopt, kijk dan goed na of de beveiliging is nagekeken en voldoet aan de geldende normen. Deze regels zijn er niet voor niets, en het is daarom erg belangrijk dat de valbeveiliging er van A tot Z voldoet. 

Welke aspecten zijn belangrijk bij uitkiezen van valbeveiliging?

Identificeer het risico

Voordat je op zoek gaat naar valbeveiliging, moet je het risico identificeren. Dit betekent dat je moet nagaan op welke hoogte er gewerkt wordt en wat de omgevingsfactoren zijn. Ook moet je nagaan of er sprake is van een permanent risico, bijvoorbeeld omdat er vaak op hoogte gewerkt wordt, of dat het risico slechts tijdelijk is, bijvoorbeeld bij het werken op een steiger.

Kies de juiste valbeveiliging

Op basis van het risico kun je bepalen welke valbeveiliging geschikt is. Het is belangrijk om je te bedenken waar je de valbeveiliging voor nodig hebt en welk type dan het best bij je past. Is het voor recreatief gebruik? Is het voor zakelijk gebruik? Dat maakt uit, dus zoek de valbeveiliging daar ook secuur op uit. Er zijn namelijk verschillende soorten valbeveiliging, zoals harnassen, vanglijnen, valstopblokken en ankerpunten. Welke valbeveiliging je kiest, hangt af van het type werk dat uitgevoerd wordt en de omstandigheden waaronder het werk plaatsvindt.

Controleer of de valbeveiliging voldoet aan de norm

Valbeveiliging moet voldoen aan de Europese norm EN 361:2002. Deze norm geeft aan welke eisen er gesteld worden aan harnassen en valgordels. Als de valbeveiliging voldoet aan deze norm, weet je zeker dat deze veilig is en aan de juiste kwaliteitseisen voldoet.

Zorg voor de juiste training en instructie

Een valbeveiliging is slechts zo veilig als de persoon die deze gebruikt. Zorg er daarom voor dat werknemers de juiste training en instructie krijgen in het gebruik van valbeveiliging. Zo moeten werknemers weten hoe ze de valbeveiliging moeten aantrekken en afstellen, hoe ze deze moeten gebruiken en hoe ze deze moeten onderhouden.

Overige zaken waar je op moet letten

Let daarnaast ook zeker op de kwaliteit en duurzaamheid van de valbeveiliging, om er zeker van te zijn dat het lang meegaat en veilig blijft in gebruik. Over het algemeen kan worden gezegd dat valbeveiliging niet het product is om op te gaan bezuinigen. Dan zijn ook de maatvoering en de pasvorm van belang. Zorg ervoor dat de valbeveiliging goed past en niet hinderlijk is tijdens het werk. De valbeveiliging mag ook zeker niet te groot zijn, want dat doet afbreuk aan de veiligheid. Denk ook goed na over het gewicht en de mobiliteit van de valbeveiliging. Te zwaar is bijvoorbeeld een slecht idee als het om valbeveiliging die langdurig wordt gebruikt, zoals tijdens het werk. 

Waar kun je valbeveiliging kopen

Er zijn bedrijven, zoals een valbeveiligingsshop, die gespecialiseerd zijn in het leveren van hoogwaardige valbescherming, waaronder valbeveiligingsshop Safety One Solutions. Safety One Solutions is geeft aan dé specialist te zijn op het gebied van veilig werken op hoogte. Daarbij heeft zij een goede service hoog in de vaandel staan. Voor haar is valbeveiliging echt maatwerk, en ze staan klaar om al je vragen te beantwoorden.