Je hebt net een elektrische auto aangeschaft, of overweegt om dit te doen, maar vraagt je misschien af hoe een elektrische auto opladen in zijn werk gaat. In dit blog leggen we je uit wat de opties hiervoor zijn, en wat er bij iedere optie bij komt kijken. Zo kom je er snel achter hoe je jouw elektrische auto kunt opladen op een manier die bij jouw voorkeur en situatie past.
Elektrisch auto opladen via gewoon stopcontact
Een elektrische auto opladen kan via het gewone stopcontact, mits je beschikt over mobiele thuisladers. Mobiele thuisladers vallen onder een andere categorie kabels dan de laadkabels die zich lenen voor elektrische auto opladen via laadpalen. De mobiele thuislader zorgt ervoor dat de maximale laadstroom begrensd wordt. Mobiele thuisladers zijn verkrijgbaar met Type 1 of Type 2 aansluitingen aan de kant waar deze de auto ingaan. Voordeel van je elektrische auto opladen met behulp van mobiele thuisladers is dat je daarmee niet langer afhankelijk bent van de aanwezigheid van een publieke laadpaal, maar een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact kunt laten verlopen. Een nadeel van het laden via mobiele thuisladers is dat het wat minder snel kan gaan, vanwege de stroombegrenzing die hierbij nodig is. Gebruik een wandlader of laadpaal om het elektrische auto opladen sneller te laten voltrekken.
Wandlader of laadpaal elektrische auto gebruiken
Wil je je elektrische auto via een publieke laadpaal opladen, zorg dan voor een laadkabel die een Type 2 stekker heeft aan de laadpaal zijde en aan het andere uiteinde een stekker die past bij de specifieke elektrische auto waarover je beschikt. Ga je een laadkabel kopen, zorg er dan voor dat je aangeeft, welk merk elektrische auto er met de kabel opgeladen dient te worden, zodat je de juiste laadkabel uitzoekt.
Beschik je eenmaal over een laadkabel, dan kun je je elektrische auto opladen door deze via de kabel aan te sluiten op een (publieke) laadpaal. Publieke laadpalen (waarvan er meer dan 50.000 zijn in Nederland) zoek je eenvoudig door een van de vele sites te raadplegen die hiervoor zijn ontwikkeld. Je kunt een publieke laadpaal gebruik door een laadpas aan te schaffen. Er bestaan hierbij verschillende soorten passen, waarbij je per sessie of per maand (een vast bedrag) betaalt.
Elektrische auto opladen kan ook via een laadpaal thuis. Door te investeren in een laadpaal thuis, hoef je je geen zorgen te maken of er wel een laadpaal bij jou in de buurt vrij is, en hoef je ook niet je laadpas langs de laadpaal te halen telkens als je een laadsessie wilt starten. Je laadkabel kun je ook in de kofferbak laten zitten wanneer je thuis eenmaal beschikt over een laadpaal met vaste kabel. De laadpaal thuis bestaat dan al uit een laadkabel waardoor je je losse laadkabel alleen nog nodig hebt wanneer je een publieke laadpaal gaat gebruiken.
Elektrische auto opladen bij regenval
Een elektrische auto opladen kan ook wanneer het regent. Eenmaal aangesloten kunnen laadkabels in alle weersomstandigheden veilig worden gebruikt. Maar let er wel op dat je de kabels ook droog opbergt wanneer ze niet in gebruik zijn.
Hoe elektrische auto opladen in het buitenland?
Voor de meeste Europese landen geldt dat er bij publieke laadpalen gebruik wordt gemaakt van een Mennekes aansluiting (Type 2, 7-polige aansluiting). In enkele landen wordt soms weleens een ander type aansluiting gebruikt. Check voor vertrek naar het buitenland eventueel welke soort laadpalen er in de buurt van jouw (vakantie)bestemming worden aangeboden om niet voor verrassingen te komen staan.