Wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald kan je natuurlijk niet wachten tot je een eigen auto in je bezit hebt. Toch komt hier vaak meer bij kijken dan de meeste jongeren denken. Een autoverzekering afsluiten is voor jongeren bijvoorbeeld niet goedkoop. In verhouding betalen jongeren veel meer dan de al wat gevorderde automobilisten. Jongeren tot 24 jaar betalen vrijwel het meest in Nederland voor hun autoverzekering. Dit komt omdat je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd en daardoor ook geen premiekorting ontvangt. Daarnaast ligt het risico op een ongeval bij jonge automobilisten hoger, waardoor verzekeraars hun premies voor deze doelgroep verhogen.

Vaak zien we dat jonge automobilisten hun auto laten verzekeren via de verzekeringsmaatschappij waar hun ouders ook zitten. Wij adviseren echter om dit niet te doen, maar eerst goed alle verschillende verzekeraars te vergelijken. Anders loop je het risico dat de premie veel te hoog uit komt. Wil jij je allereerste autoverzekering afsluiten? Hier moet je aan denken om de premie zo laag mogelijk te houden!

Kies de juiste dekking

De premie is natuurlijk niet alleen afhankelijk van je leeftijd. Ook de leeftijd en de aankoopprijs van de auto speelt een belangrijke rol. Je kunt de autoverzekering bovendien zo duur maken als je zelf wilt door de juiste dekking te kiezen. De meest uitgebreide dekking is de WA casco verzekering. Dit wordt in de volksmond ook wel de allrisk verzekering genoemd. Hierbij wordt niet alleen alle schade die je zelf bij anderen berokkent vergoed, maar zal je ook in aanmerking komen voor een vergoeding wanneer de eigen auto beschadigd is door eigen toedoen of natuurgeweld.

Veel mensen zijn van mening dat je altijd voor een allrisk verzekering zou moeten kiezen. Niets is echter minder waar. Welke dekking je nodig hebt is namelijk volkomen afhankelijk van de nieuwwaarde van je auto. Hoe meer je auto waard is hoe interessanter het is om voor een allrisk verzekering te kiezen. Hierbij geldt dus ook: hoe ouder je auto is, hoe lager de dekking mag zijn.

Sluit altijd zelf een verzekering af

Sommige jongeren kiezen ervoor om de verzekering op de naam van hun ouders te laten zetten. Zo genieten ze immers van een hogere premiekorting en dat scheelt soms honderden euro’s per jaar. Toch is het wel belangrijk om de verzekering op je eigen naam te zetten. Wanneer je dit niet doet, ben je ook niet in staat om schadevrije jaren op te bouwen. Zodra je het huis verlaat en opnieuw een nieuwe auto koopt zal je dus alsnog voor een torenhoge premie komen te staan. Begin daarom jong met het opbouwen van schadevrije jaren. Dit vraagt even een flinke investering, maar op de lange termijn zal dit je heel veel geld besparen.

Maak gebruik van een vergelijkingstool

Hoewel het algemeen bekend is dat autoverzekeringen voor jongeren een stuk duurder zijn, betekent dit natuurlijk niet dat iedere autoverzekering even duur is. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te vergelijken. Dit houdt gelukkig niet in dat je zelf uren achtereen de verschillende verzekeraars op hoeft te zoeken. Je kunt ook simpelweg gebruikmaken van een vergelijkingstool online. Deze zoekt op basis van jouw persoonlijke gegevens direct de beste en voordeligste match.