Brandwonden komen in verschillende gradaties voor, waarbij ernstige brandwonden zeer gevaarlijk zijn en grote gevolgen hebben. Maar ook een kleine brandwond kan al zeer pijnlijk zijn. Iedereen die tijdens het koken wel eens een vinger aan een hete pan heeft gebrand, weet hoeveel last je kunt hebben van een brandwond. Wat kun je doen om de schade zoveel mogelijk te beperken?
1 Doof het vuur
Als eerste is het van belang dat de brandhaard gedoofd wordt. Ging je per ongeluk met je vinger door het vlammetje van een kaars, dan zal je die in een reflex hebben teruggetrokken. Maar als bijvoorbeeld de kleding heeft vlamgevat, dan moet dat zo snel mogelijk worden gedoofd. Dit kan door over de grond te rollen of door een blusdeken over het brandende lichaamsdeel te leggen.
2 Direct en langdurig koelen
Het allereerste dat je moet doen bij een brandwond is koelen. Een brandwond blijft namelijk doorbranden, ook als de oorzaak ervan weg is. Je kunt het vergelijken met een gekookt ei. Haal je een zachtgekookt ei uit het kokende water, maar spoel je het niet af onder een koude kraan, dan heb je na een tijdje geen zacht eitje meer. Door te koelen stop je het proces. Met een brandwond werkt dit ook zo. Koel de wond daarom langdurig, minimaal tien minuten maar liever een half uur, onder lauw stromend water. Gebruik geen ijskoud water, want dan loop je risico op onderkoeling.
3 Geen kleding verwijderen
Kleding die aan de brandwond vastzit moet je niet lostrekken. Daarmee kan je het weefsel en daarmee de wond verder beschadigen. Laat kleding dus gewoon zitten.
4 Verklein infectiegevaar
Een brandwond is een beschadiging van één of meerdere huidlagen. Dat betekent dat het ook een plek is waar makkelijk bacteriën het lichaam kunnen binnendringen. Om de kans op infecties te verkleinen kun je de wond daarom beter niet aanraken. Smeer er dus ook geen zalf op. Een open wond kan je het beste afdekken zodat er geen vuil in kan komen. Doe dit het liefst met een niet-verklevend gaasje, zoals een zalfgaasje.
5 Wel of niet naar de huisarts
Je hoeft niet met elke brandwond naar de huisarts, maar doe dit wel als het om een grote of diepe brandwond gaat. Als er veel huid verbrand is dan ontstaat het risico op uitdroging. Ook met brandwonden op gevoelige plekken, zoals het gezicht, kun je het beste even naar de huisarts.