Wanneer er reden is voor een evacuatie, is er altijd sprake van dreiging, gevaar of een andere dringende situatie. Een flatgebouw of een winkelcentrum moet vanwege brand bijvoorbeeld worden ontruimd of een dorp of stad moet geëvacueerd worden vanwege een dreigende overstroming of een aardbeving. Er is hoe dan ook sprake van een noodsituatie en het is van belang om in zo’n geval het hoofd koel te houden. Wat kun je het beste doen bij een evacuatie?

1 Instructies volgen

Volg bij een evacuatie altijd de instructies van de autoriteiten of leidinggevende op. Een ontruiming die georganiseerd verloopt is efficiënter dan een evacuatie waarbij iedereen in paniek door elkaar heen rent.

2 Spullen meenemen of achterlaten

Als er tijd voor is, kun je de hoogstnodige spullen meenemen. Denk aan geld, telefoons, identiteitsbewijzen en zaken als medicijnen. Laat verder alles achter, want bij een evacuatie is er haast geboden. Het is geen vakantie waarvoor je rustig je koffer kan gaan pakken. Denk er eventueel wel aan om stevige schoenen en een warme jas aan te trekken.

3 Je woning goed achterlaten

Als je je eigen woning moet achterlaten, kan het slim zijn om gas, water en elektriciteit af te sluiten, mits daar tijd voor is natuurlijk. Luister daarbij ook naar de instructies van de hulpdiensten. Sluit je huis ook goed af, want een buurt die ontruimd is kan interessant zijn voor inbrekers.

4 Gebruik nooit een lift

Als je naar beneden moet, neem dan bij een evacuatie altijd de trap. De lift kent namelijk het grote risico dat deze vastloopt, bijvoorbeeld wanneer de elektriciteit uitvalt. En in een noodsituatie wil niemand vastzitten in een lift.

5 Denk aan buren

In een panieksituatie is het extra belangrijk om naar elkaar om te kijken. Vooral kwetsbare mensen kunnen wel een helpende hand gebruiken. Controleer ook even of je buren op de hoogte zijn van de evacuatie en help elkaar waar nodig. 

6 Veilige verzamelplaats

Ga zo snel mogelijk naar een veilige verzamelplaats. In veel gevallen zal er van hogerhand een veilige plek worden aangewezen waar mensen kunnen verzamelen of opgevangen kunnen worden. Zorg er in ieder geval voor dat je evacueert weg van het gevaar.