Zonder dat je het in de gaten hebt, heb je vaak meer chemicaliën in huis dan je dacht. En dat is niet zonder gevaar. Zeker wanneer er kinderen in huis zijn, die in alle onschuld alles in hun mond stoppen. Maar ook het inademen van chemische stoffen kan al gevaarlijk zijn. Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, is het dan ook goed om je bewust te zijn van de chemische gevaren in huis.

1 Schoonmaakmiddelen

Wellicht het meest voor de hand liggende en bekende gevaar in huis: schoonmaakmiddelen. Denk aan chloor, allesreiniger en schuurmiddel. Zeker in een huishouden met kinderen is het van groot belang deze middelen buiten bereik op te bergen.

2 Batterijen

Als volwassene sta je er misschien niet zo snel bij stil, maar batterijen kunnen voor kinderen levensgevaarlijk zijn. En aangezien er in de meeste huishouden nogal wat batterijen aanwezig zijn, is het belangrijk om daar dus goed op te letten. Vooral kleine knoopcel-batterijen kunnen door kinderen makkelijk in de mond worden gestopt, met alle gevolgen van dien. Als het batterijtje al niet ergens klem komt te zitten in het keel-maag-darmstelsel, dan kan het wel grote schade aanrichten in het lichaam doordat er een chemische reactie ontstaat wanneer het in aanraking komt met speeksel.

3 Waspoeder

Het inademen van poeders, zoals waspoeder, talkpoeder of schuurpoeder, kan problemen geven in de longen, zoals een longontsteking. Zeker mensen met astma of allergieën zijn hier gevoelig voor.

4 Weekmakers in plastic

Weekmakers zijn bedoeld om plastic flexibel te maken, maar het nadeel is dat ze los kunnen laten van het plastic en zo bijvoorbeeld in je eten terecht kunnen komen. Ook in kinderspeelgoed kunnen weekmakers zitten. Vooral bij kleine kinderen, die nog op hun speelgoed sabbelen, is het van groot belang om hierop te letten.

5 Verf en andere klusmaterialen

Wanneer je aan de slag gaat met verf of beits, zorg dan voor voldoende ventilatie. Loodhoudende verf kan leiden tot een loodvergiftiging en mag bijvoorbeeld niet toegepast worden op kinderspeelgoed.

6 Brandstoffen

Denk aan een fles petroleum, lampenolie of spiritus die in menig huishouden wel te vinden is. Het inademen van de dampen van dit soort brandstoffen kan hoofdpijn veroorzaken en bij onvolledige verbranding kan er koolmonoxide ontstaan, een giftig gas dat levensgevaarlijk is.

7 Spuitbussen

Denk aan haarlak, ovencleaner of isolatieschuim. In spuitbussen zit naast de werkzame stof ook altijd een drijfgas. Het inademen van dit gas kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.