Wanneer gas of hout niet volledig verbrandt, komt er koolmonoxide vrij. Dit is een giftig en zeer gevaarlijk gas dat razendsnel in het bloed wordt opgenomen. Het grote gevaar van koolmonoxide schuilt in het feit dat het gas geurloos en onzichtbaar is, waardoor het niet direct opgemerkt wordt als het gas in huis aanwezig is. De gevolgen zijn in eerste instantie hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en overgeven, maar uiteindelijk kan het zelfs leiden tot de dood. Het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging in huis is dus van groot belang. Hoe doe je dit?

Zorg voor een veilige cv-installatie

De cv-installatie is één van de mogelijke veroorzakers van een koolmonoxidevergiftiging. Zorg er daarom voor dat je een deugdelijke installatie in huis hebt hangen en laat deze het liefst jaarlijks door een erkend installateur nalopen. Goed onderhoud kan in dit geval veel ellende voorkomen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor andere gasinstallaties, zoals een geiser of een gaskachel.

Voldoende ventilatie

Je huis goed ventileren is heel belangrijk. Je voorkomt er uiteraard niet mee dat er koolmonoxide vrij kan komen uit bijvoorbeeld je cv-installatie, maar áls het gas vrijkomt is het van groot belang dat het niet in huis blijft hangen. Koolmonoxide wordt namelijk vele malen sneller in je bloed opgenomen dan zuurstof. Door voldoende te ventileren kun je de gevolgen van een vergiftiging enigszins beperken.

Alert op de symptomen

Het is belangrijk om te weten wat de eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn, zodat je deze kunt herkennen. Deze symptomen zijn hoofdpijn, verwardheid, slaperigheid, een versnelde hartslag, misselijkheid en braken.

Schoorsteen laten vegen

Ook een niet-geveegde schoorsteen kan leiden tot het vrijkomen van koolmonoxide in huis. Zorg er daarom voor dat de schoorsteen ieder jaar wordt geveegd, mits je het rookkanaal gebruikt natuurlijk.

Hang melders op

Omdat je koolmonoxide niet ruikt of ziet, is het een sluipend gevaar. Gelukkig zijn er melder te koop die het gas wél kunnen detecteren. Het is verstandig deze koolmonoxidemelders op te hangen in de ruimte waar je cv-ketel hangt of waar een gaskachel staat. Ook kleine ruimtes en ruimtes die niet goed geventileerd worden zijn een goede kandidaat voor zo’n melder.