Iedereen weet dat met kinderen in de buurt een ongelukje nooit veraf is. Tijdens het spelen en ontdekken zijn ze onbezorgd en zich niet altijd bewust van de gevaren. Als ouder of begeleider is het een hele geruststelling als je weet wat je in zo’n situatie moet doen. Het helpt je om de kalmte te bewaren en snel te handelen. En daar kan kinder EHBO goed bij van pas komen. Maar wat houdt kinder EHBO precies in? We vertellen het in dit artikel.

Kinder EHBO in enkele stappen

In wezen verschilt kinder EHBO niet zo veel van de gewone eerste hulp, het is namelijk ook hier belangrijk een aantal stappen in acht te nemen. Concreet gaat het om het beveiligen van de omgeving zowel voor jou als voor de stoere kids, om het controleren van de vitale parameters en om het inschatten van de toestand. Let erop dat je zelf steeds rustig blijft, een kind zal veel sneller dan een volwassene jouw emoties overnemen en ook gaan panikeren. Heb je ook maar enig vermoeden dat de toestand van het kind ernstig is, verwittig dan steeds de hulpdiensten of laat dit door een van de andere aanwezigen doen. Als deze stappen allemaal doorlopen zijn, is het aan jou om de eerste zorgen toe te dienen in afwachting van de komst van de hulpdiensten. Denk hierbij aan het stelpen van een wond, het met water overgieten van een brandwond, het immobiliseren in geval van een breuk en in het ernstigste geval zelfs reanimatie.

Cursussen ook bij jou in de buurt

Bij een ongeval ontstaat al snel paniek en dit is ook volkomen normaal. Een deel hiervan kun je opvangen door het volgen van een aangepaste EHBO opleiding. Kunnen terugvallen op aangeleerde kennis zal je helpen om jouw kalmte te bewaren. Vraag bij mensen in je buurt na waar cursussen georganiseerd worden en schrijf je in. Het correct kunnen toedienen van de eerste zorgen aan een kind kan wel degelijk een leven redden. Misschien ook wel een leuk idee om samen met andere ouders of begeleiders de opleiding te volgen.

Wil jij ook in staat zijn om in geval van medische problemen correct en beheerst te kunnen handelen en de eerste zorgen toe te dienen bij kinderen? Ook jouw hulp kan levens redden, ga dus vandaag nog op zoek naar een cursus in jouw buurt.