De computer is tegenwoordig in de meeste huishoudens en bedrijven niet meer weg te denken. Het gebruik van computers heeft heel veel zaken dan ook makkelijker gemaakt, maar er kleven ook nadelen aan. Want hoe zit het bijvoorbeeld met ongewenste e-mails en de veiligheid van je gegevens? Wees je bewust van de 3 grote gevaren bij computergebruik anno 2019.

1 Spam en phishingmails

Spam is een verzamelnaam voor allerlei berichten die je ontvangt, maar waar je helemaal nooit om gevraagd hebt. Denk dus aan ongewenste e-mail, maar ook aan pop-up advertenties op websites. Hoewel spam vervelend is, is het meestal niet schadelijk. Dat kan wél het geval zijn bij phishingmails. Een phishingmail is een valse e-mail die door criminelen wordt verstuurd in een poging gegevens te achterhalen. Ze vissen als het ware via de computer naar persoonlijke gegevens, zoals de pincode van je bankpas. Deze nepmailtjes zijn vaak dusdanig goed opgesteld dat ze moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Phishing is een vorm van oplichting en valt dan ook onder de noemer internetfraude.

2 Websites zonder HTTPS

HTTPS is een afkorting voor Hyper Tekst Transfer Protocol Secure. Let vooral op dat laatste woordje, want dat geeft aan dat de website veilig is. Een veilige website houdt in dat gegevens die verstuurd worden van en naar de website, en dus ook van en naar bezoekers van die site, versleuteld worden. Criminelen kunnen je gegevens dus niet zomaar te pakken krijgen. Het is aan te raden om op te letten bij websites die geen HTTPS hebben. Gelukkig zijn er browsers die met je meedenken en een waarschuwing geven als je een niet-beveiligde website bezoekt.

3 Telefonisch benaderd worden voor software

Naast de phishingmails, zijn er ook oplichters actief die telefonisch proberen gevoelige gegevens te achterhalen, zoals wachtwoorden en pincodes. In het geval van telefonische oplichting worden consumenten opgebeld door zogenaamde medewerkers van computerbedrijven, die software proberen te verkopen. Ze vragen om een aantal gegevens waarmee ze toegang krijgen tot je computer en de software kunnen installeren. Ga hier niet mee in zee, want dit is schadelijke software waarmee de oplichters bijvoorbeeld je wachtwoorden voor internetbankieren kunnen achterhalen.