De meeste kinderen zijn tegenwoordig al van jongs af aan geregeld achter een computer te vinden. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van internet. Voor kinderen is het internet een eindeloze speeltuin vol leuke spelletjes en mogelijkheden om op afstand met vrienden te chatten. Helaas zit het internet ook vol gevaren waar kinderen zich nog niet van bewust zijn. Pedofielen die proberen via kindersites met kinderen in aanraking te komen bijvoorbeeld. Hoe zorg je ervoor dat het internetgebruik van je kind veilig is?

1 Voorzichtig met foto’s

Met een smartphone of tablet is een selfie zo gemaakt en ook meteen gedeeld met het wereldwijde web. Leg je kinderen uit dat ze niet zomaar foto’s, van zichzelf maar ook niet van anderen, op internet moeten zetten. Wil je kind toch graag een foto plaatsen? Laat ze dat dan in overleg met jou doen zodat het veilig blijft.

2 Digitaal pestgedrag

Thuis op de bank vanachter een scherm is het makkelijk om alles te zeggen wat je wil. Er is immers geen volwassenen die je aanspreekt op je gedrag. Het gevolg is dat er heel wat af wordt gescholden op internet. Leer je kinderen dat de regels van hoe je met elkaar omgaat ook op internet gelden en dat ze het aan je vertellen als ze zelf worden gepest.

3 Persoonlijke informatie

Op het internet wordt soms persoonlijke informatie gevraagd. Soms is dit onschuldig, bijvoorbeeld bij een inschrijfformulier voor iets waar je aan wil meedoen, maar het kan ook om oplichting of erger gaan. Laat je kind daarom altijd eerst jouw toestemming vragen voordat er persoonlijke informatie wordt gedeeld.

4 Geen afspraken maken

Kindersites zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ze trekken ook pedofielen aan. Door zich als een kind voor te doen proberen ze contact te leggen en nodigen ze kinderen uit voor een ontmoeting in het echt. Leg je kinderen uit dat ze nooit afspraken met onbekenden mogen maken via internet.

5 Geld uit geven online

Nog een gevaar van internet is dat je makkelijk geld kan uitgeven. Ongeveer alles is op internet te koop. Blokkeer waar mogelijk op de computer van je kind de mogelijkheid om iets te kunnen kopen en leer ze om altijd eerst met jou te overleggen als ze hun spaargeld willen besteden op internet.