Brandwonden komen geregeld voor en kunnen zeer gevaarlijk zijn. Hoewel een kleine, oppervlakkig brandwond al behoorlijk kan schrijnen, hebben grotere en diepere brandwonden grote gevolgen. Bij kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje en komen brandwonden helaas met regelmaat voor. Bekende voorbeelden zijn kinderen die een glas kokendhete thee over zich heen krijgen of een hete pan van het fornuis aftrekken en tegen zich aan krijgen. Hoewel de eerste hulp bij brandwonden bij een kind grotendeels hetzelfde is als bij een volwassene, zijn er wel een aantal aandachtspunten.
Eerste hulp bij brandwonden
Net als bij volwassenen bestaat de eerste hulp bij brandwonden bij kinderen allereerst uit het doven van het vuur, bijvoorbeeld door een kind met brandende kleding over de grond te rollen of een blusdeken over een lichaamsdeel met brandende kleding te leggen. Daarna moet de brandwond direct gekoeld worden onder stromend water. Door koud water kan je kind onderkoeld raken, dus gebruik hiervoor lauw water. Koelen moet minimaal tien minuten, maar hoe langer hoe beter. Afhankelijk van de ernst van de wond is het aan te raden om zeker een half uur te koelen.
Infecties voorkomen
Evenals bij volwassenen is het bij kinderen van belang om de brandwond voorzichtig te behandelen, omdat er een groot risico bestaat op infecties die via de beschadigde huid in het lichaam kunnen binnendringen. Raak de wond dus niet aan en smeer er geen zalf op. Een open brandwond kan het beste afgedekt worden met niet verklevend materiaal. Er bestaan hiervoor bijvoorbeeld speciale zalfgaasjes. Laat kleding die aan de wond kleeft zitten, want anders beschadig je de huid nog verder.
Meer risico bij kinderen
Het grote verschil met volwassenen is dat kinderen een dunnere huid hebben, waardoor brandwonden sneller ernstig zijn. Ook is bij kinderen een brandwond in verhouding met het totale lichaamsoppervlak groter dan bij volwassenen. Simpeler gezegd: als een volwassene en een kind dezelfde brandwond hebben, dan beslaat die wond bij het kind een groter percentage van het lichaam dan bij een volwassene. En hoe groter het percentage huid dat verbrand is, hoe groter de kans op uitdroging en infecties. Dat betekent dat een brandwond waarmee een volwassenen niet naar de huisarts hoeft, bij een kind wél aanleiding tot een bezoekje aan de arts kan zijn. Wees bij kinderen dus extra alert en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.