Veiligheid op de werkvloer heeft laatste jaren bij veel bedrijven een hogere prioriteit gekregen, en gelukkig maar. De gevolgen die ongevallen kunnen veroorzaken zijn vaak groot en de kosten ervan zijn enorm. Zowel voor werkgevers als werknemers is werken in veilige en hygiënische omstandigheden bovendien een stuk aangenamer. Wat is belangrijk als het gaat om veiligheid op de werkvloer? De tips in dit artikel helpen je verder.

Tips voor veiligheid op de werkvloer

Onder de noemer veiligheid kun je heel wat items plaatsen. Je kunt zelfs stellen dat alles wat de kans op fysieke en mentale schade kan veroorzaken hieronder valt en een werkpunt is voor ieder bedrijf. Maar hieronder zullen we in ieder geval een aantal belangrijke tips uitlichten voor een betere veiligheid op de werkvloer.

Zorg voor veilige werkomstandigheden

Alles begint natuurlijk met het creëren van een veilige werkomgeving. In de eerste plaats is het belangrijk dat al het aanwezige materiaal en het gereedschap voldoet aan de veiligheidsvereisten. Vooral wanneer het gaat om gereedschap zoals kettingzagen of ander zware apparatuur. Daarnaast is een steeds legere vloer een goed startpunt in het vermijden van arbeidsongevallen.

Vraag medewerkers om mee te denken

Vraag jouw werknemers om mee te denken in de richting van een verhoogde veiligheid. Zij staan dagelijks op de werkvloer en hebben dus een goed beeld van de mogelijke gevaren. Laat hen initiatief nemen en voorstellen doen en stel een doel voorop van aantal dagen zonder arbeidsongevallen. Wordt dit doel behaald, dan kun je een kleine beloning voorzien die nog meer zal motiveren.

Laat medewerkers een BHV opleiding volgen

Wil je in jouw bedrijf echt helemaal inzetten op veiligheid op de werkvloer, laat je werknemers dan een bhv opleiding volgen. Bedrijfshulpverleners staan samen met jou in voor een verhoogde veiligheid en weten hoe ze in gevaarlijke situaties moeten reageren om erger te voorkomen. Niet alleen EHBO, maar ook brandbestrijding en evacuatie komen hier aan bod en kunnen levens redden. Een troef voor jouw bedrijf en een veilig gevoel voor jouw werknemers dus.

Maak ook binnen jouw bedrijf van veiligheid een prioriteit, het zal jou en je werknemers alleen maar ten goede komen. Jouw werknemers voelen zich beter als ze weten dat ze in een veilige omgeving kunnen werken en jij hoeft je geen zorgen meer te maken over de impact van een hoog aantal ongevallen die hadden kunnen vermeden worden. Houd dus rekening met deze tips en zorg voor meer zekerheid, voor jou en je werknemers.