Tijdens het motorrijden is het ontzettend belangrijk dat je goed beschermd de weg op gaat. De helm is verplicht, maar het is ook zeer verstandig om een volledige uitrusting te dragen. Het is het meest veilig om te motorrijden met een goede helm, opvallende kleding, handschoenen en motorschoenen. Zo ben je beschermd tegen weer, wind, valpartijen én vervelende insecten.

Motorhelm

Wettelijk ben je verplicht om een goedgekeurde en goed passende helm te dragen. Er zijn allerlei verschillende soorten helmen waar je uit kan kiezen. De meest veilige helmen zijn de integraalhelmen en de jethelmen. Een helm kiezen is zeer persoonlijk en het is belangrijk dat een helm fijn zit. Als je hem meerdere uren achter elkaar op hebt, moet hij niet knellen, maar hij mag ook absoluut niet te los zitten. Bezuinig niet op een helm en kijk voor aankoop altijd of de helm een ECE keurmerk heeft.

Motorkleding

Een spijkerbroek voldoet niet als beschermende kleding op de motor. Het meest veilig is motorkleding van leer, kunststof of canvas. De kleur van de kleding kan ook van belang zijn. Zwart is prima, maar wil je goed opvallen op de motor? Ga dan voor een opvallende kleur zoals rood, oranje blauw, wit of geel. Kies je toch voor zwart, dan is het aan te raden om een pak te kopen die voorzien is van reflecterende stukken. Denk eraan dat je kleding strak zit, want als het te los zit dan kan het zicht in de spiegels belemmerd worden of kan je zelfs je evenwicht verliezen.

Motorhandschoenen

De handschoenen zijn er niet alleen om je handen lekker warm te houden, ze bieden ook veiligheid. Het eerste wat je uit reflex doet bij een val is je handen uitsteken. Je handen zullen dus waarschijnlijk als eerste in aanraking komen met het wegdek. De meest veilige handschoenen zijn daarom gemaakt van leer en bedekken je handen én polsen. Handschoenen moeten iets ruim zitten en vingers mogen niet knellen.

Motorschoenen

Zorg er altijd voor dat je enkels tijdens het motorrijden bedenkt zijn. Het meest veilig is een echte motorlaars, maar de meeste motorschoenen die tot over de enkel komen zijn ook zeer geschikt. Veel schoenen hebben versterkte neuzen en hebben een extra stuk lederen bescherming voor het schakelen. Bij motorschoenen is het handig om een maatje groter te nemen, zodat je bij koud weer extra dikke of twee paar sokken kunt dragen.