Veiligheid op de motor is erg belangrijk. Je moet je hoofd vooral goed beschermen met een motorhelm. Dat is onderdeel van je bescherming tijdens het motorrijden, evenals goede motorkleding dat is. Er zijn verschillende soorten helmen en welke helm het best geschikt is, hangt af van het soort rijder dat je bent. Als je zowel een landschapsrouterijder bent als een snelwegrijder, kun je kiezen voor twee soorten helmen of juist kijken naar systeemhelmen. Systeemhelmen zijn een soort hybride van jethelmen en integraalhelmen. Je kunt een systeemhelm zowel open als gesloten dragen, waardoor je de helm aanpast op wat je uit je rit wil halen.

Jet-, integraal- en systeemhelmen

Een jethelm is het minst veilig, omdat je geen kinstuk hebt. Dat betekent dat je kaak niet beschermd is door je helm. Wel is er het voordeel dat dit een open helm is, waardoor je veel van je omgeving goed kunt zien. Dat heb je weer niet bij een integraalhelm. De integraalhelm is volledig gesloten. Dat maakt het ook een zeer veilige helm. Maar als je door mooie gebieden rijdt, wil je dit misschien ook goed kunnen zien. Dan is een jethelm weer fijner. De systeemhelm kun je zelf openen en sluiten. Gesloten geeft deze dezelfde veiligheid als de integraalhelm, maar je kunt ervoor kiezen om toch genoeg van je omgeving te zien.

Allroad- en crosshelmen

Voor de crosser is er natuurlijk een crosshelm. Deze helm is open, maar heeft juist een extra groot kinstuk ter bescherming. Er is natuurlijk meer risico op vallen met crossrijden dan wanneer je een rechte geasfalteerde weg rijdt. De crosshelm heeft geen vizier. Dat heb je weer wel bij een allroadhelm. Deze lijkt op een crosshelm, maar is dus wel iets anders. Wel heeft het zowel een kinstuk als een open voorzijde. Welke helm voor jou het veiligst en toepasselijkst is, hangt dus af van wat voor soort rijder je bent.