De meeste moderne auto’s maken tegenwoordig gebruik van een achteruitrij camera. Dit is een camera die achterop de auto gemonteerd is en die het verkeer en de situatie achter de auto vastlegt en doorstuurt naar een schermpje bij de bestuurder. 

In de auto

Soms kan het zijn dat een achteruitrijcamera al gemonteerd is in de auto als je hem koopt. Veel moderne iets luxere auto’s hebben wel een dergelijke camera als standaard uitrusting. Het is zelfs mogelijk om je rijexamen te doen met een achteruitkijkcamera. Als de camera gemonteerd is in de auto van je instructeur, is het volledig mogelijk om je rijexamen te doen met zo’n camera. Dit maakt opdrachten als achteruit inparkeren, fileparkeren, of keren met drie keer steken aanzienlijk veel makkelijker en je krijgt er precies hetzelfde rijbewijs mee. Natuurlijk is het ook erg handig buiten je rijexamen om zulke camera’s te hebben als je een auto koopt, aangezien deze het rijcomfort verhogen, maar het rijden ook nog veiliger maken, aangezien je makkelijk kan zien wat er achter je allemaal gebeurt.

 

Zelf aanbrengen

Het kan ook zijn dat je auto geen camera heeft, simpelweg omdat hij hiermee niet in de fabriek was uitgerust, als deze bijvoorbeeld al wat ouder is, of tweedehands misschien. Dan kan je er nog altijd voor kiezen om zelf een camera te installeren. Hierin kan je kiezen voor een camera met een draad, of zonder draad. Met een draad maak je de camera vast en de draad verbind je vervolgens met het schermpje voor je auto. Hoewel dit goedkoper is dan draadloos, is het ook iets onhandiger, aangezien je dus een draad weg te werken hebt, wat een flinke uitdaging zijn kan. Een draadloze verzendt de beelden door middel van bijvoorbeeld bluetooth, of een andere draadloze verbinding naar het scherm en deze is daardoor veel makkelijker aan te brengen.

Niet te verwarren met…

Let wel op dat je de achteruitrijcamera niet verward met de vooruitrijcamera, oftewel, de dashcam. Deze camera staat op het dashboard en filmt wat er voor de auto gebeurt. Dit kan handig zijn bij een ongeluk bijvoorbeeld, zodat je precies kan zien wat er gebeurt. Ook kan het zorgen voor het nodige vermaak. Als je constant vastlegt wat er voor je gebeurt willen er nog wel eens interessante dingen gebeuren. Filmpjes van dat soort dingen worden vaak geupload op Youtube en er zijn talloze video’s te vinden van compilaties van dergelijke clips.