Hoe veilig woon jij? Ondanks dat de inbraakcijfers alsmaar lager worden, zijn er jaarlijks nog steeds flink wat gedupeerden. Om te voorkomen dat ook jij een slachtoffer van een inbraak wordt, moet je goed voor jouw eigen veiligheid zorgen. Er zijn geen garanties, maar het doen aan inbraakpreventie zal de kans zeker verkleinen dat jij een slachtoffer wordt.

Woningdiefstal zonder inbraken

Bijna de helft van de jaarlijkse woninginbraken in Nederland vinden zelfs zonder een inbraak plaats. Iets wat betekent dat iemand bijna net zo gemakkelijk in een huis binnen kon lopen, klimmen of kruipen alsof de eigenaren een sleutel in de deur hadden achtergelaten!

Dat betekent dus ook dat veel mensen hun huis verlaten zonder de deuren en ramen goed op slot te doen. Controleer om deze reden zeker zwak beveiligde deuren, zoals terrasdeuren en schuifdeuren. Dit om er zeker van te zijn dat hun sloten sterk genoeg zijn om een inbraak te weerstaan. Je moet jouw sloten mogelijk door sterkere sloten vervangen om potentiële inbrekers buiten de deur te houden. 

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

Een goede waarborg voor het aanbrengen van de juiste preventieve inbraak middelen is door producten gebruiken die van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voorzien zijn. Allerlei soorten sloten, scharnieren, et cetera die op kozijnen, ramen en deuren geplaatst worden, zullen met dit keurmerk op hun duurzaamheid en inbraakwerendheid gecontroleerd worden.

De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG)

Dit wordt in samenwerking met de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) gedaan. Dit is een onafhankelijke instantie die onder meer hang- en sluitwerk op hun sterkte en duurzaamheid test. Het mag pas het Politiekeurmerk dragen zodra er bewezen is dat het voldoende inbraakwerende eigenschappen heeft.

Een goed voorbeeld hiervan is een Fakro dakraam. Dit dakraam is maar liefst van drie verschillende inbraakwerende elementen voorzien, waaronder een afsluitbare klink. Dit veilige tuimeldakraam voldoet volgens de NEN-norm 5096 aan inbraakwerendheid weerstandsklasse II van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dus als jij zo’n dakraam volgens de aanbevolen normen plaatst, dan ben jij daarmee optimaal tegen inbraken beschermd.

Plaats enkel SKG goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk

Om ook jouw woning zo veilig mogelijk te maken, wordt er aangeraden om enkel SKG goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op alle ramen en deuren te plaatsen. Dit geldt ook voor mogelijke tussendeuren die bijvoorbeeld naar een garage of schuur leiden.

Verder wordt er aangeraden een adequate verlichting bij de buitendeuren te plaatsen. Een goed zicht op degene die voor de deur staat is ook aan te raden. Een moderne video deurbel is daar een perfect hulpmiddel voor.  Bovendien zou je op elke etage rookmelders willen plaatsen.

Sluit al je deuren en ramen goed

Als het om inbraak en veiligheid gaat, dan is de vraag wat de beste manier is om te voorkomen dat een dief jouw huis binnendringt heel simpel. Sluit al je deuren en ramen goed! Doe dit met inbraakwerend beslag, meerpuntsloten en meerpuntsvergrendeling die over het Politiekeurmerk Veilig Wonen beschikken.

Doe jezelf een groot plezier en geef jezelf op deze wijze ook meer gemoedsrust, want een veilig huis is een veilig gevoel.