Te water raken met je auto is een nachtmerrie waar je liever niet aan denkt. Helaas gebeurt het wel met enige regelmaat en de kans dat je zo’n ongeluk overleeft is het grootst als je jezelf kunt redden, omdat wachten op omstanders en reddingsteams vaak te lang duurt. Daarom worden er verspreid door het land diverse cursussen aangeboden waarbij je leert wat je moet doen als je onverhoopt toch met je auto te water raakt. Voorkomen is echter nog altijd het allerbeste. Hoe kun je het risico om met je auto in het water terecht te komen verkleinen?

Parkeer niet naast water

Vooral als je niet al te zeker van jezelf bent met parkeren, dan kun je een parkeerplaats aan het water, bijvoorbeeld op een kade, beter overslaan. Liever wat verder weg parkeren en een stukje extra lopen, dan het risico dat je bij het wegrijden gas geeft en dan ontdekt dat de auto in de verkeerde versnelling staat.

Check je handrem en versnelling

Als je toch geparkeerd staat naast water, let dan extra goed op dat je de juiste handelingen verricht. Denk er voor het verlaten van je auto aan om de handrem stevig aan te trekken. Als het tijd is om uit te parkeren, check dan extra goed of je de auto in de juiste versnelling hebt gezet. Je wil immers niet per ongeluk vooruitschieten het water in. Kijk ook of er langs je parkeerplek een vangrail staat of een drempel die voorkomt dat je direct het water in duikt. Is dat er niet, dan kun je misschien beter een ander plekje zoeken.

Slecht weer en water

Wegen die vlak lang het water lopen, zoals een weg langs een kanaal of over een dijk, kun je op sommige momenten beter mijden, zelfs als er een vangrail langs de weg aanwezig is. Denk aan weersomstandigheden als mist of hevige regenval, waarbij het zicht erg slecht is. En ook bij gladheid door sneeuw of ijs kun je beter even omrijden, om het risico te vermijden dat je in een slip raakt en het water in glijdt.